Terugblik op een geslaagde GirlsDay

Dit jaar hebben we in de regio Capelle & Oostland besloten om GirlsDay op verschillende momenten te laten plaatsvinden. Zo heeft Melanchthon Berkroden de GirlsDay op 11 april bij Nemo in Amsterdam gehouden.

De activiteiten en opdrachten die georganiseerd waren, hadden te maken met wetenschap en techniek. Van grote bellenblaas tot kettingreacties, uiteraard met de bijbehorende theorieën. Leren door te doen en het echt ervaren is anders dan een ‘gewone’ activiteit. Door geen jongens mee te hebben op excursie zorgde het voor een extra andere beleving. Meiden beleven namelijk excursies vaak anders dan jongens, en daarom is het belangrijk om de gebruikelijke structuur van een excursie aan te passen. De leerlingen gaven aan dat ze het fijn vonden dat er alleen meiden aanwezig waren. Hun opmerkingen waren o.a.:

  • “Omdat er dan meer rust is.”
  • “Omdat jongens irritant zijn.”
  • “Omdat er dan meer meiden activiteiten komen.”

Beleving

In de bus terug naar school vulden de leerlingen een korte enquête in over hun ervaringen. We delen hierbij ook graag de resultaten.

De algemene waardering van de dag werd met 3,5 van de 5 sterren beoordeeld. Dit laat zien dat de meeste leerlingen de dag als positief hebben ervaren.

Toekomst in de techniek?

Op de vraag of ze in de toekomst iets met techniek zouden willen doen, gaf 55% van de leerlingen aan dat ze dit helaas niet zien zitten. 42% weet het nog niet zeker en slechts 3% heeft aangegeven dat techniek niets voor hen is. Dit biedt een goed perspectief, want er zijn nog drie schooljaren te gaan om een definitieve keuze te maken voor een vervolgopleiding.

Techniek mee naar huis

Enkele hoogtepunten die de meiden zijn bijgebleven:

  • “Hoe energie werkt, en wat je er mee kan doen.”
  • “Dingen met water met puzzels en bubbels.”
  • “Een elektrische bol waar als je je hand op kon doen.”
  • “Skelet, hersenen en domino van allemaal materiaal.”

Als de leerlingen vanavond één ding mogen vertellen aan tafel over wat ze hebben geleerd, dan is het wel: “Eigenlijk alles, want ik kan volgens mijn familie heel uitgebreid uitleggen!”

Wij kijken in ieder geval terug op een geslaagde GirlsDay en zijn benieuwd hoe de komende jaren de interesse in techniek zich zal ontwikkelen bij de leerlingen.