Techniek Belevingsdagen 2023: Een Grandioos Succes!

Capelle a/d IJssel – Op dinsdag 3 en woensdag 4 oktober jongstleden vond een buitengewoon geslaagd evenement plaats: de Techniek Belevingsdagen 2023. Bijna 2500 leerlingen uit groep 7 en 8, evenals klas 1 van het vmbo, vergezeld door 250 begeleiders, stroomden de Sporthal Schenkel in Capelle a/d IJssel binnen. Dit was alweer de derde editie van het evenement, dat dankzij de voortreffelijke samenwerking met partnerbedrijven binnen het STO regio Capelle & Oostland, PR Events Barendrecht, en het toegewijde organisatieteam opnieuw een enorm succes werd.

Ieder uur begon een nieuwe groep van ongeveer 200 leerlingen met een warm welkom van niemand minder dan Eva-Lise Geerlings, een ware ster! Vervolgens hadden de leerlingen de keuze om de medewerkers van de deelnemende bedrijven te bezoeken, zowel binnen als buiten, en de techniek in al haar facetten te ervaren. De activiteiten varieerden van het leggen van verbanden met stoeptegels om een logo te onthullen, zelfgemaakte haargel met een heerlijke geur, bouwen met blokken, virtueel lassen, een wedstrijd met bladblazers, een ritje met een hoogwerker, het beheersen van spanningen om een spiraal te volgen, het maken van verbindingen in het wegdek, het bouwen van bruggen van rietjes of metaal, het in elkaar zetten en mee naar huis nemen van een fietsbel, het creëren van een ballonwagentje, en het maken van pakkingen. Sommige kinderen keerden zelfs terug naar bepaalde stands om nog een activiteit te ondernemen, vooral wanneer ze op hun bus moesten wachten. Overal waar je keek, bruiste het van activiteit en straalden de gezichten van puur plezier!

Het STC Rotterdam en het Techniek College Rotterdam boden bovendien activiteiten aan waarbij leerlingen konden proeven van de Mbo-opleidingen die ze in de toekomst zouden kunnen volgen. Niet alleen harde techniek, maar ook procestechniek en laboratoriumtechniek waren vertegenwoordigd. Leerlingen konden zelfs plaatsnemen in een echt vliegtuig en met een VR-bril een vlucht boven Rotterdam ervaren.

Helaas gooide het weer op de eerste dag roet in het eten en moest een deel van de voorbereiding opnieuw worden gedaan. Ook moest een tent worden verplaatst nadat deze was beschadigd door de wind. Dit jaar ontbraken de Mariniers, die waren uitgezonden voor een speciale opdracht.

Alle deelnemende bedrijven hadden gezorgd voor goodies en promotiemateriaal voor de kinderen. Daarnaast werden er kleine prijzen weggegeven. Van de organisatie ontvingen de leerlingen een papieren tas met een pen van Sterk Techniek Onderwijs (STO) en een brochure van de deelnemende scholen als aandenken.

Na de eerste dag was er voor de deelnemende bedrijven een netwerkbijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst werd aangekondigd dat de subsidie voor Sterk Techniek Onderwijs een vervolg krijgt en dat er in 2024 plannen worden gemaakt voor de periode 2025-2029. Bedrijven werden van harte uitgenodigd om hierin mee te denken.

De Techniek Belevingsdagen werden mede mogelijk gemaakt door een scala aan bedrijven, waaronder Lomans Capelle B.V., HT Infra, Dolmans Landscaping Group bv, IW Zuid-Holland, Visser Elektrotechniek bv, Endenburg Elektrotechniek, Metalflex BV, Stedin, Hollandia Infra, Royal IHC, A16 Rotterdam, M. de Koning Autobedrijven, Klift Metaalbewerking, Aeroplane Cruise Rotterdam Coöperatie U.A., Metalent | MTEC+, Reijm Nieuwerkerk, Stinis Holland B.V., EIC Mainport Rotterdam, Techniek College Rotterdam, Interactive X-Wall, Solderupp en STC Group.

Een speciale dank gaat uit naar de Techniekbus van het EYE College, Comenius Beroepsonderwijs Capelle, Melanchthon Berkroden en CVO Accent Capelle.