Sterk TechniekOnderwijs voor de basisschool

We leggen graag weer eens uit waarvoor het programma Sterk TechniekOnderwijs bedoeld is. Binnen onze regio, Capelle&Oostland, hebben we specifiek de focus gelegd op duurzaamheid en energietransitie als middelen om techniek op de voorgrond te plaatsen.
En zo het (po, vmbo, mbo) onderwijs hoogwaardig en kwalitatief te verbeteren. Deze benadering spoort ook basisscholen aan om hun educatieve programma’s te versterken en activiteiten te ontwikkelen die aansluiten bij cruciale thema’s zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s) en de energietransitie. Hierbij geven wij hen de mogelijkheid een projectvoorstel te doen, denken wij mee en stellen we eventuele (les)materialen beschikbaar.

Hoe we met Sterk Techniekonderwijs leerlingen betrekken bij een toekomst vol kansen.
In een wereld waarin milieubewustzijn steeds belangrijker wordt, spelen scholen een essentiële rol bij het voorbereiden van jonge generaties op de uitdagingen en kansen van een groenere toekomst. Vooral het primair onderwijs staat hierin voorop door innovatieve educatieve programma’s te introduceren die leerlingen op een boeiende en inspirerende manier betrekken bij techniek wat bijdraagt aan duurzame thema’s.

Spelend leren met techniek
In het basisonderwijs laten we zien hoe leuk leren kan zijn, vooral als techniek erbij komt kijken. Samenwerkingen met organisaties die zich inzetten voor energietransities en een duurzame toekomst dragen hieraan bij. Door techniek op een speelse manier te integreren in het onderwijs, wekken we de interesse en inspiratie van jonge leerlingen op. Op deze manier bereiden we hen vol vertrouwen voor op de uitdagingen van de toekomst.

Het onderwijs wordt steeds leuker en dynamischer, vooral als het gaat om duurzaamheid! De Raad van Europa heeft een fantastische module ontwikkeld over de Global Goals (SDG’s) speciaal voor leerlingen. Laten we de jonge generatie niet alleen voorbereiden op de toekomst, maar hen ook nu al laten leren over duurzaamheid. Heb je al gehoord van de Kinderlabs in Capelle aan den IJssel? Daar vinden geweldige activiteiten plaats, waarbij leerlingen spelenderwijs ontdekken hoe ze de wereld een stukje beter kunnen maken.
Deze labs richten zich specifiek op kinderen tot 12 jaar. 

Inspirerend lesmateriaal

Ruimte
We hebben basisscholen uitgenodigd om een techniekproject te ontwikkelen waarin duurzaamheid een centrale rol speelt. Om dit te realiseren, zijn we in gesprek gegaan met zowel de techniekleraren als de directeuren. We hebben gezocht naar inspirerende voorbeelden ter ondersteuning van dit initiatief.

Opmerkelijk zijn de innovatieve educatieve programma’s, zoals SpaceBuzz. Hierin worden leerlingen meegenomen op een virtuele reis naar de ruimte. SpaceBuzz is een educatieprogramma voor leerlingen in groep 7 en is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Leerlingen worden als bemanning klassikaal voorbereid op hun ruimtereis en ontdekken gaandeweg over de ruimte, de aarde, de natuur en techniek. Wanneer deze training succesvol is afgerond, komt de SpaceBuzz naar school.

De SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig voorzien van de nieuwste virtual reality en augmented reality technologieën.

Het educatieve programma is opgebouwd als de carrière van een astronaut. Het bestaat uit drie onderdelen die samen een tijdsinvestering vragen van ongeveer 15 uur.

Plastic
We hebben ook inspirerend lesmateriaal ontwikkeld over plasticsoep, waarbij leerlingen hun plastic afval kunnen meten. Zoals het gezegde luidt: meten is weten, en deze activiteit zal zeker het bewustzijn vergroten. Om dit nog verder te ondersteunen, hebben we een interactieve digitale omgeving gecreëerd die zich specifiek richt op het probleem van plasticsoep. Bovendien bieden we gastlessen aan waarbij deze ervaring echt tot leven komt in de klaslokalen.

Bouwen aan een groene toekomst

Zo bied Eneco bijvoorbeeld hun zelf ontwikkelde energielessen aan voor het basisonderwijs (groep 3-8). Docenten kunnen ook zelf met dit lesmateriaal aan de slag. Zo’n energieles duurt maximaal twee uur. Ook bieden ze leuke gastlessen aan.

Leren over de vleesindustrie of over gifvrije fashion? Greenpeace heeft zo’n 28 lessen voor in de klas met het thema duurzaamheid. Een les bestaat uit een digiles, een handleiding en eventueel aansluitende opdrachten. Per les staat aangegeven voor welk vak en niveau de les bedoeld is.

Wi je hier meer over weten of een inspirerend gesprek over de mogelijkheden bij jou op school? Stuur een mailtje naar  info@stocapelle-oostland.nl