Graag laten wij u kennismaken met onze STO partner SPB (Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw) Gouwe en Rijnstreek. Hiervoor hebben een interview gehouden met de directeur Ramon Looije.

Kunt u een korte omschrijving geven van uw bedrijf?

Het SPB Gouwe en Rijnstreek is het opleidingsbedrijf voor de bouw in de regio. We zijn gevestigd in de Bouwacademie in Waddinxveen en werken samen met 80 bouwbedrijven (ook in Capelle & Oostland) waar ongeveer 120 leerlingen een Mbo-opleiding timmeren of metselen volgen (BBL). Daarnaast geven we ook cursussen aan vakvolwassenen en geven we les aan leerlingen van verschillende VMBO-scholen in de regio.

Waarom bent u partner geworden van STO Capelle & Oostland?

Het is voor ons een belangrijke regio waar

we al actief zijn en willen blijven. Door de al bestaande contacten en samenwerking met Comenius vakcollege, Melanchton Berkroden, Accent college en regionale bouwbedrijven leiden we met elkaar leerlingen op voor de bouwbranche. Leerlingen van het VMBO laten we kennismaken met de bouw. Daarmee hopen we ze warm te maken om verder te gaan op het MBO en dan natuurlijk bij het SPB.

Ik vind het mooi dat door STO het technisch onderwijs beter op de kaart staat in de regio en dat scholen en bedrijven dichter bij elkaar komen.

Wat is de belangrijkste specialiteit van uw bedrijf?

Het opleiden en begeleiden van leerlingen voor de regionale bouwbedrijven. Hierbij zijn we vangnet voor de leerling die een gegarandeerde werkplek hebben en dus altijd het diploma kunnen halen. Daarnaast zijn we voor de bedrijven de partner die hen ontzorgt op het gebied van het opleiden.

Hoe lang bestaat uw bedrijf?

Wij zijn door de regionale bouwbedrijven opgericht in 1984, dus we bestaan bijna 40 jaar.

Hoeveel medewerkers heeft uw bedrijf?

Wij hebben ongeveer 10 mensen in de staf (directie, begeleiding en administratie) en ongeveer 120 leerlingen in dienst al werknemer.

Werkt uw bedrijf lokaal, regionaal of landelijk?

Wij werken regionaal. Als je een grote cirkel neemt rond Alphen aan den Rijn en Gouda heb je ons werkgebied te pakken. Daarbij werken we tot aan Rotterdam, Zoetermeer en Woerden.

Wat heeft u voor mogelijke stageplaatsen of leer- werkplaatsen?

Wij helpen de VMBO-scholen met het uitvoeren van keuzevakken of profielvakken voor BWI in de praktijkwerkplaats op onze eigen locatie. Daarnaast hebben we plek voor veel BBL-leerlingen van de opleidingen timmeren, metselen en tegelzetten (niveau 2 en 3).

Verder kunnen ook leerlingen van praktijkscholen of van de Entree-opleiding stage lopen.

Waar moeten stagiaires of leer- werk leerlingen aan voldoen?

Belangrijkste is dat leerlingen willen werken en leren in de bouw. Leerlingen gaan 4 dagen werken en 1 dag naar school. Leerlingen moeten gemotiveerd zijn en weten dat ze mooie dingen gaan maken en dat dit wel betekent dat men op tijd start en ook buiten aan het werk gaat. Belangrijkste is dat leerlingen goed samen kunnen werken, want werken in de bouw is teamwork!

Laat een reactie achter