Innovatie- en inspiratieweek 2024

Innovatie- en inspiratieweek 2024

Onlangs, van 18 tot en met 22 maart 2024, vond de derde editie van de Innovatie- en Inspiratieweek van de STO-regio Capelle & Oostland plaats. Tijdens deze week bezochten docenten, decanen en LOB-betrokkenen verschillende bedrijven om techniek in diverse sectoren te ervaren en de praktische rol van duurzaamheid en energietransitie te verkennen.

Innovatie- en inspiratieweek 2024

We kregen een kijkje achter de schermen bij verschillende bedrijven in diverse sectoren:

Technologie in de zorg.
In het Ikazia Ziekenhuis zagen we hoe essentiële technologieën een voorwaarde zijn voor hoogwaardige zorg. We werden ondergedompeld in enorme installaties voor lucht- en waterbehandeling, stoommachines en noodstroomvoorzieningen. Deze dragen bij aan kostenbesparing en zijn essentieel voor een optimale bedrijfsvoering.

Technologie in gebouwen.
Endenburg Elektrotechniek
toonde ons onder andere slimme energiesystemen die het energieverbruik optimaliseren. We hebben buizen gebogen en draden gestript, en waren onder de indruk van het ontwikkelde energiesysteem waarbij alle energiestromen, opwekking en verbruik, worden gemonitord en zo slim en efficiënt mogelijk worden gebruikt. Dit is ook toepasbaar op scholen.
Totaalinstallateur Lomans is een bedrijf met een eigen bedrijfsschool, waar liefhebbers van het technische vak zich verder kunnen ontwikkelen; een ideale plek voor stagiaires, zij-instromers en docenten.

Technologie in de agrarische sector.
Bij Lely worden robots ontwikkeld voor een efficiënte en milieuvriendelijke agrarische sector, met een innovatie waarbij een opvallende CO2-reductie van 77% kan worden gerealiseerd door bijvoorbeeld mest en urine te scheiden. Dankzij de samenwerking tussen Lely en Gevasol is GoDare te vinden op het Lely terrein, een initiatief dat jongeren (in de leeftijd van 5 tot en met 25 jaar) stimuleert om techniek te ontdekken en te ervaren. De medewerkers coachen de leerlingen en worden aangemoedigd om in deze inspirerende omgeving bijvoorbeeld hun pilots te doen, prototypes te ontwerpen en uit te testen.

Technologie in de dierentuin.
Diergaarde Blijdorp liet ons de veelzijdige technologieën achter het Oceanium zien, met indrukwekkende installaties voor een gezonde populatie waterdieren. Diergaarde Blijdorp staat open voor actieve samenwerkingen met VO-scholen voor projecten en lesmateriaal.

Technologie op straat.
Equans e-mobility
toonde ons de innovatieve infrastructuur voor elektrisch rijden, met een focus op laadpaleninfrastructuur, monitoring op afstand en onderhoud voor efficiënt laden en rijden.

“Je zou het eens moeten ervaren.”
Deze ervaringen en inzichten bieden nieuwe mogelijkheden voor stages, projecten en gastlessen, waardoor wij als docenten leerlingen de diversiteit en actualiteit van technologie kunnen laten ontdekken. Het is duidelijk dat de technologische sector jong talent nodig heeft om de uitdagingen van duurzaamheid en energietransitie aan te pakken.

Wil je meer weten over een van deze bedrijven en/of heb je vragen over technologie in het bedrijfsleven of op school? Neem gerust contact met ons op.

Dank aan alle organisatoren en aanwezigen.
Het was weer een geslaagde week vol inspiratie en inzichten!

Innovatie- en inspiratieweek 2024
Innovatie- en inspiratieweek 2024
Innovatie- en inspiratieweek 2024