Inspiratie en Innovatieweek – dinsdag 28 maart 2023

Vorige week hebben we tijdens de inspiratie- en innovatieweek voor docenten van STO Capelle&Oostland onder andere een bezoek gebracht aan The Green Village in Delft (ochtend) en Sportcomplex Aquapelle (middag). Het doel van deze week is om als docent bij de bedrijven innovaties te bekijken op het gebied van de moderne techniek en hierbij inspiratie op te doen voor het onderwijs. Kunnen we dit toepassen in keuzevakken of op een andere manier vormgeven zodat leerlingen kennismaken met techniek. Deze week is een jaarlijks terugkerende activiteit waarop je kunt inschrijven als docent, mentor, stagebegeleider, decaan of directeur. Elke dag worden er dan twee bedrijven bezocht, met een lunch tussendoor om ervaringen uit te wisselen en samenwerking te bevorderen.

The Green Village:

De Green Village is een afgebakend gebied nabij de TU Delft waar kennis- en onderwijsinstellingen, ondernemingen, overheden en burgers hun duurzame innovaties onderzoeken en testen. Het is een “openlucht“ laboratorium. Je vindt er een bebouwde omgeving, waar simulaties plaatsvinden om te experimenteren, met behulp van levensechte bewoners om oplossingen te vinden voor een duurzame toekomst. Dit gebied is gedeeltelijk gevrijwaard van allerlei bouw- en woonbesluiten.

We hebben hier een rondleiding gehad met toelichting over allerlei lopende experimenten. Het was erg interessant omdat er op zoveel verschillende gebieden gekeken wordt wat er toekomstgericht ontwikkeld kan worden. Zo zagen we een tegel waar je de fiets kunt opladen via de standaard, waren er testopstellingen voor groene parkeerplaatsen om regenwater sneller op te nemen, etc. Te veel voorbeelden om op te noemen. Kijk zelf eens op de website of breng een bezoek-> The Green Village, fieldlab voor duurzame innovatie.

Sportcomplex Aquapelle:

Tegenover EYE College, staat een nieuw sportgebouw waar de LO lessen van onze leerlingen gegeven worden. Wij kunnen hier gratis, als docent, op vertoon van de schoolpas, zwemmen op bepaalde tijden. Er worden heel veel activiteiten georganiseerd op sportgebied door allerlei verenigingen. Beide baden zijn voorzien van een beweegbare bodem en uitgerust met materialen t.b.v. diverse watersporten. Een uitgebreide horecavoorziening, waar je ook terecht kan voor een minder gezonde hap, maakt het aanbod compleet. Meerdere sportzalen, twee zwembaden met tribune, een aanvulling voor Capelle! Het grootste gedeelte van de middag hebben we doorgebracht in de ruimte onder de zwembaden waar alle techniek is ondergebracht. Er was veel te vertellen over alle voorzieningen die getroffen moeten worden om zo’n zwembad duurzaam te exploiteren. Temeer omdat wet- en regelgeving dezer dagen heel uitgebreid is en de controles op handhaving daarvan aan de orde van de dag zijn. De installaties zijn volledig elektrisch uitgevoerd en het gebouw is voorzien van zonnepanelen en zonneboilers. Het gebouw heeft geen gasaansluiting. Meer weten? Bezoek de website-> Sportcomplex Aquapelle | Home

De Inspiratie en Innovatieweek: iets voor jou om aan deel te nemen volgend jaar?

Jet Verweij