Girlsday 2023

En nu doorpakken.

Afgelopen donderdag zijn wij met de mentoren van de eerste klas vmbo leerlingen op stap geweest met de meiden uit deze klassen. Het doel was de meiden kennis te laten maken met techniek. In eerste instantie stonden de leerlingen hier sceptisch tegenover.

Zowel bij Endenburg als bij Klift werden wij uitermate gastvrij ontvangen op onze eerste “Girlsday” bij EYE College. Girlsday is door SterkTechniekOnderwijs onder de aandacht gebracht om meer meiden in de onderbouw van het vmbo te interesseren in techniek.

In de ochtenduren zijn wij met twee 1e jaarsklassen bij Endenburg Elektrotechniek in Rotterdam op bezoek geweest. In de middag waren de andere twee eerste klassen aan de beurt. Met deze meiden zijn wij naar Klift Metaalbewerking in Berkel en Rodenrijs geweest. Beide bezoeken begonnen met een bedrijfspresentatie, gevolgd door een rondleiding door de organisatie. De bijeenkomsten werden afgesloten met een aantal praktijkopdrachten. En die praktijkopdrachten dat was me toch leuk! In eerste instantie was de aandacht ver te zoeken, tot de praktijkopdrachten. Alle meiden ging leuk aan het werk en met koek en limonade erbij kon het bezoek niet meer stuk. En nu moeten wij doorpakken, techniek is niet alleen voor jongens, maar zeker ook voor meisjes! Om een gelijkmatige verdeling te krijgen over de afdelingen moeten wij dus nog wat stappen zetten. Want ook meiden vinden het leuk om doelgericht bezig te zijn met technische opdrachten.

Robert Kroon

GIRLSDAY ALEYNA

WAAR BEN JE GEWEEST?

Techniek college Rotterdam

WAT HEB JE GEDAAN?

We hebben gesoldeerd en daar ook naar apparatuur van ziekenhuizen gekeken, gel gemaakt, gegeten, en toen een soort van getekent, dit was wel leuk.

WAT HEB JE DAAR OVER GELEERD?

Hoe je een figuur kan maken voor films en wat er in gel zit.

HOE VOND JE HET?

Geweldig zou het zo nog een keer kunnen doen.

WELKE TECHNIEKEN WAREN NIEUW DIE JE NOG NIET KENDE?

De ziekenhuis apparatuur dat dat ook techniek was

WAAROM ZOUDEN MEIDEN DE TECHNIEK IN MOETEN?

Omdat niet veel meiden in de techniek zitten

WAT ZOU JE WILLEN ZEGGEN AAN ALLE MEIDEN VOOR DE VOLGENDE GIRLS DAY

Ga echt daar heen want je mist echt wat in je leven, anders

GIRLSDAY ALEYNA

WAAR BEN JE GEWEEST?

we zijn bij het techniek college Rotterdam

WAT HEB JE GEDAAN?

we hebben verschillende workshops gehad. We hebben gesoldeerd en we hebben aan ziekenhuis machines gezeten en uitgelegd gekregen over hoe ze werken. Daarna zijn we naar het laboratorium geweest om haar gel te maken.

WAT HEB JE DAAR OVER GELEERD?

ik heb geleerd dat dat al die opleiding niet zo makkelijk zijn als ze lijken ik heb want bij die ziekenhuis apparaten moest je ook elke spier in je lichaam kennen en bij het lab moest je elk stofje uit je hoofd weten

HOE VOND JE HET?

ik vond het een leuke ervaring en ik heb ontdekt dat er zoveel meer techniek beroepen zijn dan ik had gedacht.

WELKE TECHNIEKEN WAREN NIEUW DIE JE NOG NIET KENDE?

ik kende de ziekenhuis techniek nog helemaal niet.

WAAROM ZOUDEN MEIDEN DE TECHNIEK IN MOETEN?

Omdat meiden vaak preciezer zijn!

WAT ZOU JE WILLEN ZEGGEN AAN ALLE MEIDEN VOOR DE VOLGENDE GIRLS DAY

het is een geweldige ervaring en ik zal het zeker aanraden ook al wil je niets in de techniek doen leer je er erg veel van. Als ik me zou mogen zou ik volgend jaar weer mee gaan.