De DoeDag bracht weer enorm veel enthousiasme voor techniek.

In gesprek met Oscar van Buijtene…

Achtergrond

Oscar van Buijtene de iniator van de DoeDag in Pijnacker zag een soortgelijke DoeDag in Leusden en twijfelde geen moment om het draaiboek op te vragen en dit ook hier te organiseren, want dit is belangrijk! Kinderen kennis laten maken met techniek uit de regio. Oscar is zelf ondernemer en eigenaar van de OBS Groep in Pijnacker, met zo’n 140 medewerkers. Hij heeft ook patent op zijn nieuwe technische uitvinding, Intellistore. Samen met Van Vliet heftrucks, SOB Oostland, de Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Sterk Techniek Onderwijs, OOM en uiteraard alle bedrijven die een kraampje hebben heeft hij de DoeDag nu voor de tweede keer tot een groot succes weten te brengen.

DoeDag 2024

Vorig jaar bereikte de DoeDag al zo’n 250 kinderen, wat al een fantastische opkomst is, maar dit jaar zal volgens Oscar bijna het dubbele aantal bereikt worden. De DoeDag werd feestelijk geopend en het lintje werd doorgeknipt door de wethouder ruimtelijke ordening en economie Bart van Straten.

De organisatie verloopt soepel en er zijn altijd wel oplossingen te vinden. We zijn allemaal enthousiast en gemotiveerd om er een leuke dag van te maken, dat werkt lekker.

Samenwerking met lokale bedrijven

De DoeDag kunnen we het beste omschrijven als een hele leuke en gezellige dag van 10-15 uur, waar zo’n 25 deelnemende bedrijven workshops en/of spelenderwijs een belevenis in de techniek aanbieden, van VR-brillen tot lassen, van 3D-printen tot vloeren leggen. Lekker bezig zijn, dingen maken en leren. Ook de lokale bedrijven komen op deze manier ook weer dichter bij elkaar.

Tobi

Zo is ook Tobi de mascotte ontstaan, een robotfiguurtje dat je op de flyers en uitingen terugvindt. Tobi is op zoek naar wat hij leuk vindt en gaat ontdekken door te doen. We hebben voor de DoeDag zo’n 7500 flyers laten drukken en rondgebracht bij scholen. Op de dag zelf kregen de kinderen een stempelkaart waardoor de kinderen ook een beetje uit hun comfortzone gehaald werden door soms dingen uit te proberen die ze anders niet zouden kiezen. Dit jaar wilden we Tobi tot leven laten komen en hebben we een tof pak laten maken van onze mascotte Tobi. Sterk Techniek Onderwijs heeft hier een grote bijdrage aan geleverd.

Activiteiten

Het leuke aan de DoeDag is dat de kinderen ook echt met dingen naar huis gaan. Zo is er bijvoorbeeld een proces waarbij je eerst een tekening maakt van je naam, die je vervolgens uitsnijdt met de watersnijder en daarna aan elkaar last, waarna je product klaar is. Het is tof om te zien hoeveel de bedrijven doen om de kinderen techniek te laten ervaren. En zowel de kinderen als de ouders zoveel positieve en enthousiaste reacties teruggeven.

Toekomst

Het nagenieten is weer begonnen na zaterdag 15 juni en kijken straks alweer uit naar de volgende editie van de DoeDag in techniek. We willen onderzoeken bij welk bedrijf we het volgend jaar kunnen organiseren die uiteraard hiervoor ook de ruimte voor heeft. Hoewel het niet de ambitie is om dit in andere regio’s te organiseren, is het draaiboek wel beschikbaar voor wie dit in zijn/haar regio wil organiseren.

Voor het draaiboek om het bij jou in de buurt uit te rollen of meer informatie om deel te nemen in 2025 kan via: info@doedagintechniek.nl website: https://doedagintechniek.nl/