Een beleving als implementatie van het Bèta Techmentality model tijdens de kennismaking met groep 8.

Binnen onze regio hebben we de aandacht gericht op het Bèta Techmentality model. JetNet&Technet schrijft hierover: “Als het om techniek gaat, bestaat dé jongere niet. Jongeren verschillen in hun houding ten aanzien van techniek. En elk type jongere vraagt om een andere manier van aanspreken. Dankzij onderzoek weten we dat er vijf bètatypes zijn. Als je inzicht hebt in wat deze verschillende typen jongeren drijft en motiveert, kun je daarop inspelen bij het enthousiasmeren voor techniek. Het Bèta&TechMentality-model geeft je dat inzicht en biedt daarvoor volop praktische handvatten.

Afgelopen week hebben we groep 8-leerlingen mogen ontvangen op het Comenius Beroepsonderwijs, te Capelle aan den IJssel. Tijdens de voorbereiding hebben we besloten om het dit jaar volledig anders te doen. Geen traditioneel aanpak waarbij we leerlingen iets laten maken, maar een informerende beleving.

Bij binnenkomst werden de leerlingen en ouders opgedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een rondleiding door het lokaal, waar nieuwe technieken centraal stonden. Denk hierbij aan D3-printers, SolidWorks en onze elektrische scooters van Infento. Doel hiervan was om leerlingen te vertellen wat techniek inhoudt. Uiteraard werden ook de traditionele technieken besproken, zoals bijvoorbeeld lassen . De andere helft van de leerlingen kreeg de kans om met katapulten te schieten op een bord in het lokaal. De katapulten waren gemaakt door de eerstejaars leerlingen van het voorgaande jaar. Ieder gat in het bord stond voor één van de vijf types uit het Bèta Techmentality model. Zodra een leerling raak schoot, mocht die iets uitzoeken met betrekking tot een van de types van het Bèta Techmentality model. De leerlingen waren uitermate enthousiast over het schieten. Het enthousiasme benutten we door de leerlingen, ouders en verzorgers te informeren over het model. Concluderend kunnen we vaststellen dat het verzorgen van een beleving aanslaat bij de leerlingen. Als Comenius Beroepsonderwijs gaan we hier zeker verder mee en als regio STO Capelle&Oostland zien we dat deze pilot geslaagd is!

Laat een reactie achter